Pääsin taannoin osallistumaan Suomen Osaamistalon ja Mähösen Harrin luotsaamaan kaksipäiväiseen valmennukseen, joka vei meidät osallistujat syvälle Lean-periaatteiden maailmaan. Valmennuksen nimi, Polkuautotehdas, ei ehkä heti kerro koko tarinaa, mutta nämä kaksi päivää todella avasivat silmäni sille, miten Leanin tuomat hyödyt voivat muuttaa organisaation toimintaa konkreettisesti.

Ensimmäisenä aamupäivänä sukelsimme Lean-periaatteiden syövereihin. Opimme, että Lean ei ole vain teoriaa, vaan käytännön työkaluja ja filosofiaa, joka pyrkii jatkuvaan parantamiseen. Keskustelimme tärkeistä teemoista, kuten työohjeiden ja perehdytyksen merkityksestä, siisteyden vaikutuksesta tuottavuuteen, logistiikan hallinnasta ja virheiden vähentämisestä. Mutta tämä oli vasta alkua!

Iltapäivällä pääsimme jo itse asiaan ja siirryimme käytäntöön. Rakentamalla ja purkamalla polkuautoja itse, pääsimme soveltamaan oppimaamme ja kuulemaamme. Tämä oli valmennuksen ehdottomasti paras osa – nähdä Leanin vaikutukset ja hyödyt omilla silmillä. Työskentelyssä korostui jatkuva parantaminen ja virheistä oppiminen. Samalla ymmärsimme, että Lean ei ole sidottu tiettyyn toimialaan – sen periaatteet soveltuvat kaikkialle, niin tehtaisiin kuin palvelualan yrityksiin.

Valmennuksen suurin vahvuus oli sen käytännönläheisyys. Istumisen sijaan teimme. Kuuntelun sijaan kokeminen oli avainsana. Tärkeää on nyt, että osaamme viedä oppimamme takaisin omaan työhömme, oli se sitten tehdaslinjalla tai toimistossa.

Suosittelen tätä valmennusta kaikille yrittäjille, yritysjohdolle ja tiimin vetäjille. Se avaa takuuvarmasti uusia näkökulmia ja antaa käytännön työkaluja parempaan toimintaan. Kiitos Harri Mähönen, että näytit meille tietä kohti tehokkaampaa, entistä motivoivampaa ja kestävämpää työskentelyä!

Jos (ja toivottavasti kun) mielenkiintosi heräsi, käy kurkkaamassa lisää: Polkuautotehdas – Leanin askeleet 2pv – LeanMe

13.3.2024 Mira Repo